Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Onduidelijkheid

Onduidelijkheid 06 okt 2011 16:08 #1


  • Posts:2
  • Huub's Avatar
  • Huub
  • Offline
Ook bij ons begint het balletje omtrent SEPA langzaam aan te rollen.
We hebben ons al georienteerd, maar zitten met een probleem/onduidelijkheid als we echt actie willen gaan ondernemen:

Kunnen nieuwe SEPA machtigingen al getekend worden door klanten, zonder dat het bedrijf helemaal over is?(dus bijvoorbeeld nog niet over het nieuwe format(ISO 20022 beschikt) en zijn deze machtigingen dan rechtsgeldig(of kan de betaling dan teruggedraait worden)?

Alvast bedankt!
The administrator has disabled public write access.

Re: Onduidelijkheid 07 okt 2011 10:36 #2

De nieuwe SEPA machtigingen (Core schema) zijn in principe ook rechtsgeldig voor de Nederlandse Incasso’s, mits het doorlopende machtigingen betreft. Ze zijn dan alleen te gebruiken voor de Doorlopende Algemene Incasso. Het voordeel voor een bedrijf is dat deze direct toekomstvast zijn machtiging proces kan inrichten en dat deze de IBAN van zijn klanten al ontvangt. Er zijn echter ook een aantal aspecten waar een bedrijf rekening mee moet houden:
• Op de SEPA machtiging moet het bedrijf de nieuwe CreditorID vermelden. Deze moet een bedrijf bij zijn bank opvragen
• De SEPA communicatie heeft nog niet plaatsgevonden in Nederland. Veel klanten zullen daarom niet bekend zijn met SEPA. Een SEPA machtiging kan daardoor vragen bij de klant oproepen. Daarnaast kennen veel consumenten hun IBAN nummer niet

Er is echter nog geen noodzaak om direct op de SEPA machtiging over te gaan. Doorlopende machtigingen voor de huidige Nederlandse incasso blijven namelijk rechtsgeldig bij de overgang op het nieuwe SEPA DD product (alleen bij overgang op Core SEPA DD schema). Pas als een bedrijf helemaal over is gegaan op het SEPA DD product, is een bedrijf verplicht om SEPA machtigingen van zijn klanten te vragen.
Last Edit: 07 okt 2011 10:36 by Pieter van Andel - Enigma Consulting.
The administrator has disabled public write access.

Re: Onduidelijkheid 19 okt 2011 14:16 #3

Hallo,

In uw reactie geeft u aan dat sepa machtigingen pas nodig zijn als een bedrijf helemaal over is op sepa incasso's. Maar wat is 'helemaal' over? Ben ik als bedrijf over als ik sepa incasso's instuur naar mijn bank? Of als ik zelf vind dat ik over ben?

In dat laatste geval zou je dus prima uit de voeten kunnen met de oude mandaten tot er een definitieve einddatum is voor de huidige incasso. Mag ik de overgang zo lang oprekken? Dat zou voordelen bieden omdat er immers een natuurlijk verloop van klanten is en wij dan minder klanten om een sepa mandaat zullen hoeven vragen..

Nieuwe klanten vullen dan altijd een sepa mandaat in. Ook kunnen we het verzamelen van de sepa mandaten van bestaande klanten dan uitsmeren over een langere periode.

groet,

Chris.
The administrator has disabled public write access.

Re: Onduidelijkheid 25 okt 2011 21:16 #4

Met helemaal over op het SEPA DD product bedoel ik, dat een bedrijf SEPA DD incasso's naar zijn bank ter verwerking instuurt. Op dat moment moet een bedrijf aan alle eisen van het SEPA DD product voldoen. Vanaf dat moment ben je dus ook verplicht om SEPA machtigingen van je klanten te vragen. Ook al je bestaande machtigingen moeten dan verrijkt zijn met de verplichte additionele data elementen (o.a. een unieke mandaatID toegekend en rekeningnummer van debiteur naar IBAN geconverteerd). Zie voor meer info ook sepa.nl/sepa/migratie?art=2

Tot de verplichte einddatum kan het huidige Nederlandse incasso product inderdaad nog worden gebruikt met de 'oude' mandaten.
Last Edit: 25 okt 2011 21:17 by Pieter van Andel - Enigma Consulting.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.087 seconds
Powered by Kunena Forum

Enigma Consulting